За Баба Марта и празниците

1 Март 2018, от Ирина Найденова

Пресуканите бели и червени конци, вързани на клонче и отбелязващи събуждащата се за нов цикъл природа, датира от древни времена и е разпостранен по целия Балкански полуостров. Някога свързвани с култа към Атина Палада, вероятно те са израз на много по-древни вярвания за сътворението на света. Възможно е Баба Марта да е персонализиран образ на Богиняата Майка.

В почти всички празници и обреди, свързани с годишния цикъл, завещани ни от нашите предци, се празнува извечната хармония между мъжкото и женското начало, и тяхната способност да пораждат живот. Завихрянето на двете енергии се отразява не само в пресуканите конци, но и в обредните хлябове, в пулсирането на българското хоро, както и в много карнавални елементи в нашите обреди – например, по време на Сурва, в много региони традицията е мъже да обличат женски дрехи и да носят маски, разиграва се ритуална сватба, често жени обличат мъжки дрехи.

Тази преходност, взаимно преливане, пулсация, олицетворява смяната на полярността в дуалния ни свят и всъщност представлява завъртането на ин-ян, на практика – свастика в движение. Това се случва само в рамките на празника и ритуала – описано образно, ежедневието е като права линия, а празниците са като въртележки, разположени по нея.

Ако няма празници, животът ще е като стрела, летяща към смъртта. Но въртележките (свастиките) създават нов тип порядък и елемент на безвремие (вечност). Те дават на човека възможност да види себе си като свързан не само с преди и след, но също и с горе и долу. И тогава човек се разраства по време на празник, като едно гигантско световно дърво, става едно от цялото, едно с цялото.

Напрежението между двата полюса генерира развитие на жизнената енергия и завърта спиралата нагоре – отделно-общо, тъмно-светло, женско-мъжко, добро-зло, вътре-вън, пълно -празно, опозиция – хармония, бяло-червено. Пулсирането на вселената, живот между две вдишвания.

Празниците и ритуалите свързват всичко това в общ континуум и се борят с фрагментарността в ежедневието, с илюзията за разделението, защото всички сме едно! Постига се единство, сдобряване на всички противоположности и се генерира по-висш смисъл на човешкото съществуване.

Честита Баба Марта, мили, родни сънародници!

Автор на текста: Ирина Найденова