Как да започнем да везем

7 Февруари 2018, от Глория Ангелова

Първата статия от блога е посветена на това как да направите първите стъпки в българската везба. Разбира се, най-напред е нужно да си набавите необходимите материали.

Ще започна с това как, от кой и къде се научих да бродирам. Получих първите си уроци от майсторката на шевици Антоанета Толтукова в Задругата на българските занаяти в София. Там Тони, както я наричаме, започна съвсем отначалото да ни показва как да си вденем иглата, различни бодове и дори това как да си съхраняваме мулинето, така, че да не се превърне в заплетено кълбо от конци.
Друга жена от която съм черпела много знания е Севим Ганева, която също е майтор от Русенската задруга. С нея се консултирам за бодове, схеми и изключително много неща по темата.

Сега ще ви изброя с какво трябва да се сдобиете, за да започнете да везате. На пазара вече има всякакви материали и пособия за различни хобита, което всъщност е хубаво, но също лесно може да се “удавите” в морето от всякакви ножички, конци, мъниста, игли и др. Така, че накратко ще ви представя необходимите пособия.


1. ПАНАМА
Първото нещо, което ви е необходимо е панамата. На пазара се предлагат много видове. Срещала съм и цветни – черна, снежно бяла и нещо като екрю, която ми е любимата. За шевици е добре да подберете такава, която се брои по нишки, които са еднакво дебели, защото ако се работят кръстчета да станат еднакви. Когато търсите панама в специализиранеите магазини ще ви попитат колко каунта панама ви трябва.
Накратно казано, каунта означава колко нишки има на 1 инч (2.54 см) и от тук колкото по-голям е каунтът, толкова по-ситна е панамата.
Лично аз си избирам панамата на око и не се съобразявам с разни правила. Не харесвам много дребна или много едра панама.


2. КОНЦИ МУЛИНЕ
Конците за везане трябва да бъдат меки и здрави, да имат блясък и лек сук. Конците мулине са най-подходящи. На пазара има много марки мулине, но за мен и не само най-добрата, но и най-скъпата си остава DMC. Пробвала съм да везам и с други по-евтини конци, но качеството е по-ниско, пък и не е приятно за работа. С DMC е удоволствие да везаш. Не съм пробвала ANCHOR, която също е известна и добра марка, но честно казано се влюбих в DMC и не изпитвам необходимост да ги сменям, освен за нещо по-евтино и със същото качество.

Преди да започнете работа препоръчително е да проверите, трайността на боята на конците като потопите малка част от тях в гореща вода. Ако водата се оцвети боята е нетрайна и при изпиране на изделието ще се получат петна.

За улеснение конците на чилетата се нарязват на равномерни, не много дълги части.
В зависимост от каунта на панамата се везе с конец на определен борй ката. Но ако търсим определен стандарт, аз правя контурния бод с конец на 2 ката и запълващия с конец на 4 ката.


3. ИГЛА
Най-удобни за везане са иглите с тъп или остър връх, но с дълги уши. С игла с тъп връх бродирам на панама или всякакъв текстил на който нишките се броят лесно. Игла с остър връх използвам за везане върху плътно тъкани материи, при които иглата пробива по-лесно платното. Изводът е, че според плата и според конците се определя и дебелината на иглата.


4. НОЖИЦА
Ножичката е добре да бъде малка и остра, такава каквато е показана на картинката. Моята я позлвам вече 4 години и е като нова, така, че съм много доволна от нея. Разбира се може да използвате каквато ножица имате под ръка за начало, но в последствие е добре да се сдобиете и със специализирана. Ще усетите, колко е удобна, когато ви се наложи да разшиете нещо. Много добре се подпъхва под конците и ги разрязва така, че да не навреди на текстила. С обикновена ножица това е по-трудно и неудобно.


5. ГЕРГЕФ
Гергефът е помощен инструмент, предназначен за опъване на плата. Представлява два дървени обръча влизащи един в друг. Според мен гергефът е избирателно, а не задължително пособие, но препоръчително. Аз лично започнах без него и в последствие една колежка от работата ми подари. Благодаря ти, Мирелка. Имам най-малкия размер, много е удобен и компактен, но напоследък усещам, как имам необходимост да си взема по-голям. С него се разботи малко по-бавно, но за сметка на това, бродерията става доста по-прецизна и подредена.


6. КАНАВА
Канавата е мрежа, която се тропосва т.е. пришива на ръка към дрехата и върху нея се прави бродерията. Тя се използва за бродиране върху плътно тъкани материи, на които не може да се преброят нишките. При работа с канава е добре да се стремите да забождате иглата в центъра на квадратчето от мрежата. След като везбата е готова, нишките на канавата се издърпват една по една. Аз правя това с пинсета, много лесно, бързо и удобно. Знам, че на някои може да им изглежда сложно, но стига да си намерите хубава канава и да я пришиете добре, изобщо не е трудно.

Всичко което споделих е на базата на личния ми опит.
Надявам се, че статията ви е била полезна.
Желая ви успех и вдъхновение в бродирането!

Глория Ангелова

Глория е основател и автор на сайта vezba.org. От няколко години тя събира и дигитализира автентични везма. Изработила е много схеми на шевици, които са подредени по региони в сайта.